F1-sarjan kulisseissa on käyty likaista kädenvääntöä sarjan ensi kauden säännöistä. Italialaistalli Ferrari on jälleen käyttänyt poliittista osaamistaan hyödykseen pistäessään kapuloita kilpailevien tallien rattaisiin.

Motorsport.comin tietojen mukaan Ferrari laati kansainvälisen autoliiton FIA:n sääntönikkareille kirjallisen kysymyksen, jossa se kysyi tarkennuksia jousitusratkaisuja koskeviin kysymyksiin. Ferrari muotoili kysymyksessään eri vaihtoehtoja, jotka FIA:n kilpailutoimenjohtaja Charlie Whiting totesi laittomiksi. Ferrarin esittämät versiot olivat kuitenkin Mercedeksen ja Red Bullin kannalta tuhoisia, sillä sarjan kaksi kärkitiimiä käyttivät juuri kyseisiä tapoja omina ratkaisuinaan.

Tapahtumat juontavat juurensa Mercedeksen jo kaudelle 2014 esittelemässä FRIC-järjestelmässä. FIA kielsi jo tuolloin sekä etu- että takajousituksen olemista kiinnitettynä yhtenäisenä hydraulisesti avustettuna. Juuri edistyksellisen jousitusratkaisun on uskottu olleen erinomaisen voimanlähteen ohella Mercedeksen suurin valttikortti viime kausien aikana.

Mercedes on saanut omasta versiostaan hyötyä jo useamman kauden ajan, mutta myös Red Bull alkoi löytää oman toimivan linjansa kauden 2016 loppupuolella. Ensi kauden autossa tallin löytämää ratkaisua oltiin viemässä entistäkin pidemmälle, mutta nyt se joutuu keskeyttämään osien valmistuksen. Tämä on paha takaisku kauden helmikuisiin avaustesteihin valmistautuville talleille, sillä aikaa ja vaivaa uuden ratkaisun suunnittelemiseen ja löytämiseen ei haluttaisi tässä vaiheessa enää käyttää. Myös näinkin tärkeän kokonaisuuden täydellinen muuttaminen asettaa koko auton suorituskyvyn uusiksi.

Sekä Red Bull että Mercedes ovat valittaneet FIA:n päätöksestä.

Craig Scarborough

@ScarbsTech
FIA bans Mercedes trick 'energy recovery' suspension introduced mid 2016 as having primarily an aerodynamic influence