Kohu Mercedeksen kiinnostuksesta Valtteri Bottasta kohtaan on yltynyt viime päivien aikana.

Useampikin varteen otettava media on jo uutisoinut Mercedeksen kiinnostuksesta ja jopa tehdystä tarjouksesta. 50 % alennus moottoreista ja Pascal Wehrlein eivät kuitenkaan BBC:n mukaan ainakaan tässä kohtaa neuvotteluja riitä Williamsille.

En silti heittäisi vielä kirvestä kaivoon siirron suhteen, sillä neuvottelujen uumoillaan edelleen jatkuvan. Ja selvää on nyt ainakin se, että Valtteri Bottas todellakin on Mercedeksen ykkösvaihtoehto.

Williamsilla hiertää varmasti se, että he ottivat toiseksi kuljettajakseen nuoren Lance Strollin, jolla on paljon opittavaa. 21 GP-kisaa ajanut Wehrlein ei ole se mies, jolta Stroll voisi oppia kovin paljon. Bottas sen sijaan on; hänellä on vyöllään neljän kauden aikana 77 GP-starttia ja 411 MM-pistettä. Tästä kenkä puristaa. Mitä jos Mercedes tarjoaisikin vaihdossa Lewis Hamiltonin

Vaikka Lance Stroll tuokin Williamsille ison kasan rahaa, on tämänkin dilemman ratkaisu rahassa. Jos Mercedes latoo tiskiin riittävästi, saattaa Williams taipua ottamaan Wehrleinin vuodeksi – kauden 2017 jälkeen tilanne on taas ihan toinen, kun useammankin kokeneen kuljettajan sopimus loppuu. Kyse olisi kuitenkin vain yhdestä kaudesta.

Miksi Mercedes haluaa juuri Bottaksen? Ensinnäkin, tiimien läheisten välien vuoksi hänet on ainakin teoriassa mahdollista saada. Toiseksi, Bottas olisi tismalleen ihanteellinen kuljettaja ja persoona Lewis Hamiltonin rinnalle.

Mercedeksellä on varmasti monta kertaa mennyt hermo Hamiltonin ja Nico Rosbergin väliseen kalisteluun. Toto Wolffin verenpainekin on saattanut jossain kohtaa ylittää lukemat 120/70. Voitte vain kuvitella, millaista sisäistä sotaa Mercedeksellä käytäisiin, jos ”kakkoskuskina” ajaisi esimerkiksi Fernando Alonso. Tallissa kovin moni tuskin panisi pahakseen, jos ilmapiiri olisi pitkästä aikaa seesteinen.

Bottas on viilipyttymäinen herrasmies, jonka on hankala kuvitella aiheuttavan kenenkään kanssa minkäänlaista kärhämää. Lisäksi hän on mainio kuljettaja, joka olisi takuuvarmasti kärkikahinoissa kisassa kuin kisassa, ja toisi Mercedekselle tärkeitä tallipisteitä. Hän olisi juuri sellainen kuljettaja, mitä Mercedeksen pomot ovat toivoneet. Juuri siksi nyt on pelattu vasta ensimmäinen erä.

Bottaksen peli unelmasopimuksen suhteen ei ole missään nimessä pelattu. Williamsin ensimmäinen hylsy on vain neuvottelutaktiikkaa. Nyt on kyse siitä, kuinka paljon paukkuja Mercedes on valmis lataamaan tiskiin saadakseen Bottaksen. Tästä väännetään lähiviikot ja toivoa sopii, että tulos on Bottakselle suotuisa.

Tämä saattaa nimittäin olla ainutkertainen tilaisuus päästä todelliseen huipputalliin. Kimi Räikkönen, Ferrari, Valtteri Bottas, Mercedes – ei kuulostaisi ollenkaan pahalta kaudeksi 2017.

LAURI HOLLO