© Kuva: Getty Images

Kommentti: Ferrari ei tehnyt virhettä Räikkösen taktiikassa: ”Tässä selkeä syy”

Punaista väriä palvovien F1-fanien orastava juhlatunnelma lässähti Singaporen GP:n 47:llä kierroksella, kun Ferrarin Kimi Räikkönen joutui toteamaan varikkotieltä poistuessaan Mercedeksen Lewis Hamiltonin puikahtaneen uudelleen hänen edelleen. Suomalaisen suorittama upea ohitus jäi vain kauniiksi kuriositeetiksi kilpailussa, josta Jäämiehen faneille jäi lopulta katkera maku.

Samalla syytökset ja pilkka Ferraria ja sen strategikoita kohtaan lähtivät käyntiin. ”Eivätkö ne osaa tehdä mitään koskaan oikein?” Ymmärrettävästi Ferrarin valinta harmitti faneja, sillä jälkikäteen päätös vaihdattaa Räikkösen renkaat osoittautui virheeksi.

Varikkokäyntiin löytyi kuitenkin selvät järkiperusteet, kun sitä jaksaa tarkastella analyyttisesti.

On totta, että Hamiltonilla olisi ollut lähes mahdoton tehtävä ajaa Ferrari-kuljettaja kiinni oman stoppinsa jälkeen. Hurja loppurutistus olisi syönyt myös brittikuskin renkaat, joten vaikka Hamilton olisikin päässyt lopussa Räikkösen kantaan, ei ohitus olisi ollut mikään läpihuutojuttu. Lisäksi täytyy muistaa Mercedeksen jarruongelmat, jotka olisivat varmasti tehneet ohittamisesta astetta haastavampaa.

On totta, että Hamiltonilla olisi ollut lähes mahdoton tehtävä ajaa Ferrari-kuljettaja kiinni oman stoppinsa jälkeen. Hurja loppurutistus olisi syönyt myös brittikuskin renkaat, joten vaikka Hamilton olisikin päässyt lopussa Räikkösen kantaan, ei ohitus olisi ollut mikään läpihuutojuttu. Lisäksi täytyy muistaa Mercedeksen jarruongelmat, jotka olisivat varmasti tehneet ohittamisesta astetta haastavampaa.

Ferrarilla varmasti tiedettiin tämä, mutta se ei ollut painavin tekijä nyt tehdyssä päätöksessä. Se syy löytyy Singaporen GP:n ja turva-auton yhteisestä historiasta.

Kiitos starttikolarin Singaporen ”komea” putki sai jatkoa. Turva-auto on nähty edelleen jokaisessa iltakilpailussa. Ferrarilla tiedettiin varmasti radan ominaisuudesta houkutella hopeanharmaa siviilimersu keräämään joukko yhteen letkaan tämän tästä.

Muistakaa, että sijoituksista taisteltiin poikkeuksellisen tiukasti ympäri rataa. Max Verstappen, Sergio Perez, Daniil Kvjat, Esteban Gutierrez ja kumppanit olisivat voineet aivan hyvin kilkauttaa yhteen taistelussa sijoituksista suurimpien otsikoiden takana.

Ferrarilla ei haluttu ottaa riskiä, että Räikkönen olisi körötellyt radalla turva-autotilanteessa vanhoilla ja kuluneilla renkailla. Se olisi tehnyt suomalaisen loppukisasta varmasti tuskaisemman ja tallille riskialttiimman. Hyvä pistesijoitus olisi saattanut vaihtua sijoitukseen takajoukoissa tuoreimpien kumiveikkojen paahtaessa ohitse ja maisemaan.

”Miksei Räikkösen kohdalla yritetty sitten riskeerata?” väpättävät kuitenkin innokkaimmat tikarinheiluttajat. Koska huipputasolla päätöksiä ei tehdä impulsiivisesti. Ferrari on ennen kaikkea talli, joka haluaa maksimoida oman pistepottinsa. Räikkösen pysähdys ja varustaminen ultrapehmeillä oli italialaistallin vastaus Mercedeksen taktiikkavoittoon. Talli sai nyt kasaan 22 MM-pistettä, mutta riski pienemmästä potista koettiin tällä kertaa suuremmaksi, kuin mahdollisuus saada kaksi pistettä lisää kolmannesta sijasta.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!

 • savolaenen

  kyllä kimi olisi pitänyt ottaa heti varikolle kun kimi ohitti hamilttonin. kimi olisi pysynyt hamilttonin edellä. näin se vaan asianlaita on. turhaa on tosin asialla enää jossitella.

  • OJ

   Nyt savolaenen käy hitaalla. 😉 Kun Kimi ohitti Hamiltonin, niin hän tuli varikolle ja hyötyi siitä. Tämä viimeinen stoppi tapahtui sen jälkeen, kun Hamilton oli ensin ajanut Kimin lähes kiinni.

   Ferrarin olisi pitänyt joko onnistua pysähtymään ennen/samaan aikaan Hamiltonin kanssa tai pitää Kimi radalla softeilla. Silloin Kimi olisi voinut taistella podiumsijoituksesta. Muutoin oli 95% varmaa että Kimi on neljäs.

   • savolaenen

    no hitalla tai ei mutta tarkoitin kuitenkin että ferrarin olisi ennen viimeistä varikkokäyntiä pitänyt ottaa kimi aikaisaemmin varikolle kun huomattiin että hamiltton kuroo kimin etumatkan kiinni. toinen vaihtoehto olisi ollut että kimi olisi ajanut maaliin noilla softeilla. eli kimin kisataktiikka vaihtoehtoja oli kolme vaikka taipale jutussa ferraria puolustaakin. se on vain faktaa että ferrari valitsi juuri huonoimman vaihtoehdon.

    • OJ

     Ok. Hamilton sai Kimiä kenties kiinni koska Ferrari selvästi ajatti Kimiä softeilla loppuun – vaikka muuta Arrividerci väittikin kisan jälkeen – mutta sitten laskivat alleen, kun Hamilton otti agressiivisen taktiikan. Eivät olleet valmistautuneita siihen lainkaan!! Eivätkä vissiin osanneet edes seurata sektoriaikoja Hamiltonin ekalta kierrokselta uusilla renkailla.

     En tiedä mikä Ferrarilla mättää, mutta varsinkin taktiikan puolella homma ei ole toiminut viime vuosina. Ja varsinkin tämmöisiä lapsuksia on tapahtunut todella paljon sekä aika-ajoissa että kisoissa…

 • OJ

  Nyt tuli kyllä Taipaleelta tuupaa ja ristiriitaisuuksia!! Mikäs olikaan Kimin ja Hamiltonin ero taaksepäin? Jos olisikin tullut turva-auto, niin Kimi olisi luultavasti menettänyt vain sijan Hamiltonille pysähtymällä heti sillä hetkellä. Lisäksi Nico ei tullut varikolle ja turva-autoa ei näkynyt…

  ”Ferrari on ennen kaikkea talli, joka haluaa maksimoida oman pistepottinsa.” Ja nyt maksimoivat tappion Hamiltonille! Eikö? Pysähtyminen Hamiltonin jälkeen tarkoitti varmaa sijoituksen menetystä ja ei ollut takeita, että Kimi pääsisi uudelleen yrittämään ohitusta. Sen sijaan pysyminen radalla olisi ollut riski renkaiden suhteen, mutta ainoa menetettävä asia oli sijoitus Hamiltonille. Joten ei, Ferrari ei onnistunut lainkaan yrityksessä maksimoida pistepottinsa.

  • AlexFin

   Oikein! Ferrarilla oli kaksi vaihtoehtoa mitkä olisi pitänyt Kimin Hamiltonin edellä, varikkostoppi samalla kierroksella tai ajaa softeilla loppuun. Sen näki niin selkeesti Hamiltonin toisesta sektori ajasta että hän tulee Kimin eteen jos Kimi käy varikolla ja koska ohittaminen on helvetin vaikeata on toi paikka radalla tärkein.
   Turva-auto olisi voinut olla Kimin pelastuskin jos sen takana olisi ajettu kisa loppuun.

 • emagdnim

  Taipale nyt tosiaan unohtaa faktoja vaahdotessaan. Kimillä ja Hamiltonilla oli hyvä hajurako Vetteliin, toiseen FERRARIIN, ja Vettelin jälkeen olikin hiljaista vissii ainaki yhden verikkostopin verran, että siinä ois koko kärkinelikko ainakin renkaat käyny vaihtaan ja palannu omalle paikalleen, ellei tilanne ois näyttänyt siltä, että ajettais maaliin turva-auton takana.