Ottaen huomioon ranskalaisen autonvalmistajan Renault’n valtavan merkityksen moottoriurheilulle, on jopa outoa, että talli debytoi F1-sarjassa vasta kaudella 1977. Tuloksellisesti aloitusta voisi pitää jopa pannukakkuna, mutta vaikeuksista huolimatta talli tiesi, mitä se oli tekemässä.

Keltaisena teepannuna moottorinsa räjähdysherkkyyden takia tunnettu auto kantoi sisässään jotain, joka tulisi vielä mullistamaan F1-sarjan tulevina vuosina. Samalla se loi perustukset kaikelle sille menestykselle, mitä se tulisi seuraavien 35 vuoden aikana saavuttamaan.

Keltaisena teepannuna moottorinsa räjähdysherkkyyden takia tunnettu auto kantoi sisässään jotain, joka tulisi vielä mullistamaan F1-sarjan tulevina vuosina. Samalla se loi perustukset kaikelle sille menestykselle, mitä se tulisi seuraavien 35 vuoden aikana saavuttamaan.

Säännöt olivat mahdollistaneet turboahdettujen voimanlähteiden käytön jo vuosikausia, mutta yksikään moottorinvalmistaja ei ollut uskaltanut tarttua haasteeseen ennen Renault’a. Lähtöruudukkoja hallitsi Cosworthin rakentama kolmelitrainen V8-moottori, joka olikin erinomainen voimanlähde. Pitkäjänteisesti tuotteestaan lastentauteja karsien ja ominaisuuksia parantaen Renault pystyi kuitenkin kohentamaan turbomoottorin asemaa F1-hierarkiassa. Kun komeista poksahduksista ja ikuisuudelta tuntuneesta turboviiveestä oltiin pääsemässä eroon, havahtuivat muut. Nyt kaikki halusivat turboja.

Renault synnytti turbobuumin, mutta hieman epäreilusti se ei koskaan päässyt nauttimaan työnsä hedelmistä. Moottori oli erittäin tehokas, mutta se pysyi silti kilpailijoitaan epäluotettavampana. Alain Prost ja Rene Arnoux joutuivat pettymään kausi toisensa jälkeen. Kiukustunut ranskalaismerkki joutui tunnustamaan muut paremmakseen. Ensimmäiseltä aikakaudelta tilastokirjoihin jäi vain huikea, lunastamaton potentiaali.

15 vuoden poissaolo tuotti merkille menestystä ja mainetta moottorinvalmistajana, mutta 2000-luvun alussa jokainen automerkki halusi mukaan sarjaan. Niinpä Renault päätti tehdä paluun. Ensimmäiset kaudet sujuivat jo lupaavasti, mutta muutamista täysosumista huolimatta mestaruudet jäivät aluksi haaveiksi. Mutta niin kuin niin usein F1-sarjan historiassa, pitkäjänteinen uurastus palkitaan. Fernando Alonson kanssa solmittu unelmaliitto toi molemmille menestystä, ja vihdoinkin ranskalaismerkkikin pääsi juhlimaan kauden päätteeksi.

Kaiken sen menestyksen jälkeen merkin nopea romahtaminen oli hämmentävää. Ehkä kustannukset kasvoivat liikaa, tai sitten tallin sisällä tehtiin karkeita virhearviointeja. 2008 Singaporen GP:n tapahtumat lokasivat sekä sarjan että Renault’n mainetta tuntuvasti. Niinpä ei ollut suuri ihme, että Renault halusi päästää irti tuotteestaan, josta se ei enää saanut haluamaansa. Tehdastallina toisen aikakauden olisi voinut päättää tyylikkäämminkin, mutta jälleen menestys moottorintoimittajarintamalla antoi balsamia haavoihin.

Mitä Renault’lta voidaan sitten ensi kaudella odottaa? Kolmannen tulemisen lähtökohdat ovat tyystin aiempia erilaiset. Talli ei tule mukaan valmiina voittamaan heti, sillä tallin perustukset on rakennettu pettävälle maaperälle. Niitä täytyy vahvistaa pitäen kuitenkin maltti mukana, sillä tätä taistelua ei tulla voittamaan nopeasti.

Renault on kuitenkin mukana tosissaan. F1-sarjalle on vain eduksi, että sarjaa murskaavasti dominoiva Mercedes saa jälleen yhden kovan luokan haastajan.

Renault’n tehdastiimin F1-historia lukuina:

GP:t: 300
Voitot: 35
Paalut: 51
Nop.Kierrokset: 31
MM-pisteet: 1318

Valmistajien maailmanmestari 2005 ja 2006.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale