F1-ajelut kauden 2015 osalta on pian saatu pakettiin, ja näkyvin työnteko sarjassa tulee päätökseensä. Talvitauko on pitkä ja raastava jokaiselle F1-fanille, jatkuuhan kausi vasta neljän kuukauden päästä. Akuutteihin vieroitusoireisiin haetaan lohtua mediasta, joka ei koskaan lakkaa jauhamasta erilaisia spekulaatioita ja huhuja F1-maailmasta.

Eilen koettiin hämmentävä episodi, kun McLaren-pomo Ron Dennis ”lipsautti” kuljettajansa Fernando Alonson miettineen mahdollisuutta viettää kaudella välivuoden. Media innostui välittömästi. Muistaen espanjalaisen tunteenpurkaukset katastrofiksi jääneellä kaudella sekä miehen nätisti sanoen lyhyen pinnan vastoinkäymisten osuessa kohdille saivat huhut Alonson sapattivuodesta vain lisää vettä myllyynsä.

Aika-ajojen jälkeen Alonso pääsi näpäyttämään mediaa. Hän ihmetteli, eikö ketään kiinnostanut kysyä tarkemmin herra Denniksen sanomisia, sillä espanjalainen itse vakuutteli olevansa täysin sitoutunut talliinsa ja ensi jatkamiseen ensi kaudella.

Tapaus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Alonson lähdöstä McLarenilta huudetaan isoin kirjaimin. Joka kerta mies on kuitenkin joutunut vakuuttelemaan medialle pysyvänsä tallissa.

Kuulostaako tutulta?

F1 tarvitsee ympärilleen laajaa mediasirkusta. Jokainen palstamilli tai TV-kuviin päätyvä uutispätkä on kullanarvoinen niin sarjalle, talleille kuin kuljettajillekin.

Kuten jo aiemmin sanoin (uutinen), on espanjalainen joutunut kokemaan nyt Kimi Räikkösen kohtalon. Vaikka Alonso vakuuttelisikin olevansa täysin sitoutunut jatkamaan tallin riveissä, kaivavat varikon nuuskijat kerta toisensa jälkeen irti jokaisen yksityiskohdan toitottaakseen maailmalle kaksinkertaisen maailmanmestarin turhautumista.

Hyi paha media, miksi se sitten kiusaa kuskiparkoja?

Älkää ampuko viestintuojaa. F1 tarvitsee ympärilleen laajaa mediasirkusta. Jokainen palstamilli tai TV-kuviin päätyvä uutispätkä on kullanarvoinen niin sarjalle, talleille kuin kuljettajillekin. F1-kuljettajat tienaavat poskettomia summia. Osana työn haittoihin kuuluu median pahimmillaan ajojahdiksi äityvä painostus, mutta korvaus tästä on mukavahko.

F1-media janoaa uhreja, mutta niin kauan kun ketään ei satuteta ja lainkirjaa loukata, tulee touhu jatkumaan. F1 on mystinen maailma, jossa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Pieniä tarinoita sekä suuria spekulaatioita on tarjolla yltäkylläisesti. Karu tosiasia on myös se, että tällaiset huhut ja mutut kiinnostavat yleisöä.

F1-uutisointi olisi paljon tylsempää ja vähäisempää, jos media ei ylläpitäisi huhusirkusta.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale