Legendaarinen Monzan kilparata toimii perinteiseen tapaan seuraavaksi ajettavan Italian GP:n näyttämönä.

Sarjan ensimmäisestä vuodesta asti kilpakalenteriin kuulunut Monza on jäänyt ajamatta F1-sarjan historiassa vain kerran, 1980. Huippunopea rata on Ferrarin kotikisa, mutta myös kilpailevien tallien kuljettajat syttyvät klassikosta.

– Tiedän tifosien (Ferrari-fanien) haluavan punaisen auton olevan kilpailun voittaja, mutta huolimatta lopputuloksesta tunnelma kisaviikonloppuna on uskomaton, Mercedeksen Nico Rosberg totesi F1-sarjan verkkosivuilla.

– Monzan rata on ehkä yksi kauden kauneimmista. Historiaa on kaikkialla mihin ikinä katsotkin ja radan uniikin luonteen aistii välittömästi rata-alueelle saavuttaessa, Force Indian Sergio Perez maalailee.

Jo pitkään F1-sarjassa roikkuneille rata on tuttu, mutta myös nuoremman polven kuljettajat ovat sinut radan kanssa.

– Monza muistuttaa minua ajoista, kun muutin Italiaan vuonna 2009. Asuin tuolloin vain 40 minuutin päässä radasta. Monza on täysin uniikki tapaus minulle, ja Parabolica on lempimutkani koko sarjassa, Felipe Nasr paljastaa.

Myös Red Bullin Daniil Kvjat asuu lähellä rataa.

– Asuin Italiassa kahdeksan vuotta, ja nykyinenkin asuinpaikkani Lugano Sveitsissä sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä. Aion todennäköisesti saapua paikalle torstaina autolla, koska ajomatka on niin lyhyt. Mutta kun viikonloppu pyörähtää kunnolla käyntiin, en halua ottaa mitään riskejä ruuhkien kanssa, Kvjat toteaa.