Formula ykkösten nelinkertainen maailmanmestari Sebastian Vettel täyttää tänään 28 vuotta. Nuoreksi mieheksi saksalainen on kokenut jo paljon, ja hän onkin pistänyt lähes kaikki nuoruustilastot uusiksi F1-maailmassa.

Kaksi viimeisintä kautta ovat hieman hillinneet Vettelin murskatahtia, jotka olivat viemässä hänet jokaisen tilaston kärkeen ennätysvauhdilla. Toisaalta, saksalaisella on varmasti edessään vielä monta hyvää kautta, joten komeat tilastot tulevat parantumaan entisestään.

Vettel ajaa F1-sarjassa nyt yhdeksättä kauttaan. Siinä ajassa olemme saaneet seurata myös hänen henkistä kehittymistään. Vettel on kasvanut mieheksi.

Varsinkin ensimmäisillä kausillaan Vettelillä oli suuria ongelmia sisäisten demoniensa kanssa. Saksalaisen nopeudellinen superlahjakkuus kävi selväksi kaikille, mutta typerät virheet ja heikko hermokontrolli tuhosivat usein hyvän tuloksen. Toro Rosso (ja tietysti Red Bull) osasivat kuitenkin katsoa tätä saksalaista timanttiaan pidemmällä valotusajalla, ja hänen annettiin rauhassa hioutua täyteen kukoistukseensa.

Tavoitellessaan ensimmäistä mestaruuttaan 2010 Vettel oli munata suuren palkinnon omiin mokiinsa. Kärsimättömyys ja heikko paineensietokyky selkä seinää vasten tilanteissa venyttivät mestaruusratkaisun kauden päätöskisaan. Oikeastaan Abu Dhabissa 2010 Vettel osoitti juuri sellaisen suurmiehen merkkejä, joihin saimme tottua seuraavien vuosien aikana. Vahvaa suoritusta läpi viikonlopun, paalulta kärkeen ja sen jälkeen kirurgintarkkaa tilanteen kontrollointia ruutulipulle saakka.

Seuraavalla kaudella mestaruus tuli suhteellisen helpolla, ja suurin kunnia tästä voitonmarssista annettiinkin loistavalle Red Bullin autolle. Tavallaan tämä pitkin paikkansa, mutta samalla Vettel harppoi valtavia askeleita matkallaan F1-legendaksi. Joutuessaan seuraavalla kaudella jälleen tiukkaan mestaruustaistoon, ei Vettel menettänyt hermojaan tai vaipunut epätoivoon suurimman hädän hetkellä. Vettel oli täysin eri mies kuin vielä kaksi kautta aiemmin.

Joutuessaan seuraavalla kaudella jälleen tiukkaan mestaruustaistoon, ei Vettel menettänyt hermojaan tai vaipunut epätoivoon suurimman hädän hetkellä. Vettel oli täysin eri mies kuin vielä kaksi kautta aiemmin.

Viaton Vettel ei tietenkään ole, ja yhä edelleen hänen suurimmat heikkoutensa pyrkivät välillä esiin. Radiokitinä silloin, kuin kaikki ei mene saksalaisen pillin mukaan, on vähentynyt ensimmäisten Red Bull -vuosien takaisesta huomattavasti. Silti niitä ollaan kuultu, ja tullaan varmasti kuulemaan jatkossakin. Vettel janoaa voittoa, ja sitä tavoitellessaan muut sijat eivät tyydytä. Mutta siinä missä Kimi Räikkönen tyytyy toteamaan sen lehdistötilaisuudessa, kertoo impulsiivinen Vettel tuntonsa välittömästi.

Viime kaudella Vettel menetti asemaansa Red Bullin kultapoikana, eikä mies nöyrästi tätä sulattanut. Mutta vielä muutama vuosi sitten media olisi saanut varmasti retostella maukkaimmilla ja kitkerämmillä kommenteilla saksalaisen suusta.

Ferrarilta Vettel on löytänyt nyt hyvin kodin. Vettelissä on jotain samaa kuin Michael Schumacherissa aikoinaan. Molemmat osaavat kietoa koko tallin pikkusormensa ympärille. Vettelissä on suurten voittajien karismaa, ja sen ovat saaneet tuta hänen entiset tallikaverinsa Sebastien Bourdais, Mark Webber ja viimeisimpänä Räikkönen.

Vettelin F1-ura tilastoina:
GP:t: 147
Voitot: 40
Paalut: 45
Nop.kier.: 24
MM-pisteet: 1738
Maailmanmestari 2010, 2011, 2012, 2013

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale