F1-kausi 2015 lähestyy, ja samalla myös SuomiF1-sivuston kausiennakko on edennyt jo kolmanteen osaansa. Kolmantena vuorossa on Toro Rosso, jonka kuskikokoonpano on koko F1-varikon nuorin.

Toro Rossolla on hallussaan mielenkiintoinen kuskikaksikko. Carlos Sainz jr. ja Max Verstappen ovat täysiä keltanokkia ykkösissä, eikä pojilta löydy kokemusta pienemmistäkään sarjoista kuin hippusellinen.

On mielestäni nyky-ykkösiä alleviivaavaa, että Toro Rosson kuljettajien keski-iälläkin oltaisiin korkealla nuorimpia GP-osallistuja listattaessa. Ykkösistä on tullut tavallaan liian helppoa. En sano, että kuljettajien täytyisi kamppailla viimeiset kisakierrokset tajunnan rajamailla lihakset krampaten, mutta nykyisellään laji muistuttaa enemmän tietokonepeliä kuin moottoriurheilun kovinta sarjaa.

Verstappenin kunniaksi on mainittava, että hänen takiaan kansainvälinen autoliitto FIA joutui muuttamaan superlisenssisääntöjään. Harva kuljettaja voi pullistella tällaisella meriitillä. Nyt jääkäämme vain odottamaan Maxin näyttöjä kilparadalla.

Sillä ajaa molemmat kuskit osaavat, sitä on turha kiistää. Etukäteen on vaikea sanoa, kumpi tulee ottamaan niskalenkin kummasta kauden aikana. Testeissä talli ei säväyttänyt, mutta ei myöskään kärsinyt mistään akuutista ongelmasta. Tallipäällikkö Franz Tost on linjannut tallin taistelevan jopa valmistajien sarjan viidennestä tilasta, mutta sen tavoitteen täyttäminen vaatisi jo pieniä ihmeitä. Realistisesti ajateltuna uskon tallin käyvän tiukkaa kamppailua Lotuksen, Sauberin ja Force Indian kanssa. Nämä neljä tallia tulevat vääntämään koko kauden ajan tiukasti paikastaan valokeilassa.

Varoituksen sananen Toro Rosson pojille on kuitenkin paikallaan. Red Bull on toki nostanut esiin sellaisia timantteja kuin Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo ja Daniil Kvyat. Mutta kuka muistaa vielä Toro Rossolla ”epäonnistuneet” kuljettajat? Jean-Eric Vergne, Sebastien Bourdais ja Jaime Alguersuari eivät tehneet päättäjien mielestä tarpeeksi hyvää työtä, mutta minusta heidän F1-taipaleensa katkaistiin aika heppoisin perustein. Verstappen ja Sainz jr. taistelevat veitsenterällä, kumpaan kategoriaan heidän nimensä tulevaisuudessa kirjoitetaan.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

***

Lajin historian nuorin kokoonpano on mielenkiintoinen ihan jo akateemisesta näkökulmasta: mikäli WSR-mestari Carlos Sainz – kouluikäisestä F3-kruununprinssi Max Verstappenista puhumattakaan – menestyy tulevalla kaudella absoluuttisesti hyvin, miten se tulisi tulkita? Onko se Red Bullin junioriohjelman ja kuljettajien meriitti vai merkki fyysisen rasituksen puolesta helpoista autoista?

Talven testeissä talli ei ole lööppikellotuksia tehnyt, mikä on sinänsä ihan odotettavaa kahden tulokkaan tiimissä. Tärkeää on ainoastaan valmistaa heidät kilpailemista varten. Tässä onnistuttiinkin mainiosti Verstappenin ja Sainzin ajettua samassa järjestyksessä kolmanneksi ja kuudenneksi korkeimmat kierrosmäärät kaikista kuljettajista.

Luotettavuus ei ollut Toro Rosson vahvuus viime vuonna ja tältä osin auto näyttää olevan selvästi parempi – mikä toki onkin ehdoton vähimmäisvaatimus, sillä ainoastaan McLaren uuden moottoritoimittajansa Hondan voimin kärsi toistuvista teknisista ongelmista. Luotettavuuden merkitystä ei kuitenkaan tule vähätellä, sillä Toro Rosson viimekautinen auto oli ajoittain hyvinkin kilpailukykyinen niin kauan kuin se vain kesti maaliin asti. Mikäli talli on onnistunut säilyttämään uudessakin autossa aiemman vahvuudet, tällä kaudella pisteiden hankkiminen on siltä osin helpompaa. Huomionarvoista kuitenkin on, että talven testien perusteella pakka on kokonaisuudessaan tiivistynyt, eli onnistuessaan pisteisiin pystyvien tallien määrä ei ole ainakaan vähentynyt.

Tallin johdon kommenttien perusteella kaikki viittaa myös siihen, että tulokkaat ovat talven testeissä myös täyttäneet kyvyiltään odotukset. GP-viikonlopun paineet ovat kuitenkin asia erikseen. Kauden aikana mielenkiintoista tuleekin olemaan erityisesti aika-ajojen stressipiikki ja kuinka kuljettajat käsittelevät sen. Mikäli he pystyvät lauantaisin samankaltaisiin suorituksiin, se kertoo hyvää molemmista.

Olli Kuitunen