Uutisia formula ykkösten nykytilasta on suorastaan tuskallista lukea. Lähes 200 miljoonaa menetettyä katsojaa kuudessa vuodessa (uutinen) on järkyttävä luku, mutta sarjan nykyisellä johdolla valitettavan ymmärrettävää.

Lotus-pomo Gerard Lopezin julkinen avautuminen (uutinen) keräsi kiitettävästi mediahuomiota, sillä kerrankin dystooppisen maailmankuvan maalailun taustalla oli jotain konkreettista.

F1 ei ole pystynyt vastaamaan nykyajan haasteisiin, vaan se on tuntunut polkeneen paikoillaan viimeisten vuosien ajan. Maailma on muuttunut rajusti, mutta laji ei ole muutoksiin vastannut.

Hyvänä esimerkkinä on ykkösten tapa mainostaa itseään. F1 luottaa edelleen television voimaan. Sosiaalinen media on käytännössä täysin paitsiossa. Ensimmäinen ujo myönnytys Twitterille nähtiin viime kaudella Singaporen GP:ssä, kun ennen kisaa televisioruudun alakulmaan ilmestyi pienellä osakilpailun virallinen hashtag. Hienoa että laji edes yrittää, mutta paljon on vielä kuitenkin tehtävää.

Syynä katsojamäärän järkyttävään laskuun pidetään lajin piiloutumista maksutelevision taakse. Tämä voi hyvinkin olla merkittävä syy, mutta se on samalla jälleen osoitus päättäjien huonosta tilanne- ja markkinatajusta. Miksi laji ei esimerkiksi tarjoa huokeaa ”pay-per-view”-kisakokemusta omilla nettisivuillaan? Televisioyhtiöiltä on lypsetty rahaa kiihtyvään tahtiin, mutta jatkossa yhä useammassa mediakonsernissa saatetaan miettiä, saadaanko suurilla panostuksilla vaadittua lopputuotetta.

Yksi syyllinen

Syypäätä laskusuhdanteeseen ei tarvitse kaukaa hakea. Koko sarjan lankoja pitää käsissään yksi mies, eikä häntä voi enää kovin nuoreksi kehua. Vaikka 84-vuotiaan Bernie Ecclestonen bisneksen ja rahanteon taitoa ei voi kiistää, täytyy samalla hänen ajatuksenjuoksuaan nykymaailmasta ihmetellä.

Ecclestonen suusta on lipsahdellut viime aikoina sammakko jos toinenkin. Sarjan markkinoinnin kannalta ei välttämättä ole kovinkaan kova ässäveto pamauttaa sosiaalisen median olevan turhake, tai että sarja ei edes tarvitse nuoria katsojia.

Maailmanlaajuisessa mittakaavassa formula ykkösille on myös ilmaantunut yksi valtava ja pelottava mörkö, joka uhkaa sen valta-asemaa: jalkapallo.

MM-kisat ovat olleet jo vuosikymmeniä valtava mediasirkus, mutta nykyään myös joukkuekisat ovat vahvassa myötätuulessa. Englannin Valioliigan hiljattain tekemä uusi TV-sopimus on esimerkki siitä, että jalkapallo tulee kasvamaan ja viemään tulevaisuudessa entistäkin enemmän palstatilaa maailman medioissa.

Nykymenolla F1 ampuu itseään jalkaan, ja huolella. Siksi lajin tarvitseekin ravistella itseään perustuksiaan myöten, ja laatia itselleen uusi, nykyaikainen markkinointisuunnitelma. Itse en usko vanhan koiran oppivan uusia temppuja, joten herra Ecclestone, ole hyvä ja luovuta valta eteenpäin.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale