Uusien autojen julkistus tämän vuoden osalta on nyt virallisesti korkattu. Force India aloitti pelin matkustamalla Meksikoon asti miellyttääkseen tukijoitaan. Itse tapahtumassa ei meksikolaisuus kuitenkaan juuri näkynyt: samat tylsät pönötyspuheet kiitoksineen ja vaivaannuttavat kysymykset kuljettajille. Ketään ei oikeastaan kiinnostanut, kaikki odottivat vain liinan vetämistä pois uuden auton yltä.

Tuntuukin jännältä ajatella, että vielä viitisentoista vuotta sitten tallit suorastaan taistelivat siitä kuka järjestää kaikista spektaakkelimaisimman julkistamis-show’n ilotulituksineen, vähäpukeisine naisineen ja huippuesiintyjineen. Nämä kaikki olivat peruskauraa jokaisen tallin kaudenavajaisissa. Tärkeässä osassa oli myös julkaisupaikka. Benetton oli vuosia tämän asian pioneeri. Eräänä vuonna Venetsiassa järjestettyyn tilaisuuteen paloi tolkuton määrä rahaa, mutta ehkäpä ne olisi kannattanut sijoittaa auton kehitykseen. Kyseisen kauden Benetton kun floppasi pahasti…

Nykyisin esittelytilaisuudet voidaan jakaa kahteen kastiin. Joko uusi auto esitellään kutsuvieraille forceindiamaisin elkein, tai sitten koruttomasti testiradalla juuri ennen auton saattamista tositoimiin.

Ensin mainittu tapa huutaa nykyaikana internet-lähetystä. Faneja täytyy palvella, täytyyhän heidän päästä intoilemaan sosiaalisessa mediassa mahdollisimman nopeasti oma mielipiteensä uudesta värityksestä.

Jälkimmäinen tapa on koruttomuus, mutta sillä saatetaankin haluta viestiä mikä on pelin henki. Tallit eivät maalaile faneille kaunista glamour-tulevaisuutta. ”Samahan se on paljastaa auto nyt kun kerran radalle lähdetään”. Radalla paiskitaan kuitenkin hommia, jotta auto olisi kilpailukykyinen.

Miten sitten pitää yllä fanien mielenkiintoa uutta autoa kohtaan? Helppoa. Anna lapsen piirtää uusi autosi. Tai julkaise kuva maailman ostetuimmassa formulalehdessä. Kuka vielä sanoo, etteivät PR-puolen tyypit osaa hommiaan?

Vakavasti puhuen: vuosituhannen vaihteeseen verrattuna pidän paljon enemmän nykyisestä tavasta esitellä autot. Mitä fanit tai median edustajat lopulta hyötyvät siitä, että Spice Girlsin laulajat yrittävät riisua kuljettajat ajovaatteista esittelyn aikana?

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale