Viime aikoina parranpärinää formula ykkösissä on aiheuttanut superlisenssi ja sen myöntämiseen tehdyt muutokset.

Kansainvälisen autoliitto FIA:n läpi runnomien muutosten jälkeen moni sarja menetti maineensa hyvänä ponnahduslautana kohti kuninkuusluokkaa. Suurimpina häviäjinä muutoksessa ovat Formula Renault sekä Saksan vakioautosarja DTM. Sen sijaan FIA vahvisti GP2-luokan asemaa. Sarja onkin nauttinut kattoliiton puolelta erityiskohtelua jo hyvän tovin.

Syypää FIA:n muutoshakuisuudelle löytyy Hollannista. Kirjoittaessaan sopimuksen tallipaikastaan ykkösiin täksi kaudeksi Max Verstappen oli vasta 16-vuotias.

Kaikki kunnia Verstappenille ja hänen asianhoitajilleen suorituksesta, annetaan pojan antaa näyttöjä ensi kaudella ennen lopullista tuomiota.

Sen sijaan monelle Verstappenin ikätoverille FIA:n päätös oli kuin märkä rätti vasten kasvoja. Superlisenssiin vaadittavat pisteet yhdistettynä 18 vuoden ikärajaan (uutinen) tekevät varmaksi sen tosiasian, ettei Max Verstappenin temppua enää toisteta.

Moni kova nimi rannalle

Heitetään ilmoille pelottava ajatusleikki: Mitä jos superlisenssiuudistus olisi ollut voimassa jo vuosia? Mitä olisimme menettäneet?

Ensimmäisenä esille nousee suomalaisittain harmittava tilanne: Kimi Räikkönen ei olisi kaudella 2001 Sauberilla kilpaa ajanut. Saman kohtalon olisi kokenut myös Jenson Button vuotta aiemmin. Fernando Alonson ja Sebastian Vettelin kohdalla tilanne ei muuttuneiden junioriluokkien takia ole yhtä selkeä, mutta ainakin tiukkaa se heillä olisi tehnyt.

Pelkästään näiden kovien nimien esilletuominen korostaa mitä nyt tehdyt muutokset voivat pahimmillaan tehdä. On tietenkin täysin toinen asia kuuluuko alaikäinen kuljettaja formula ykkösiin, mutta Verstappenin palkkaukseen ovat saattaneet vaikuttaa muutkin asiat kuin pelkkä raaka potentiaali. Useat tahot ovatkin ilmaisseet mielipiteensä epäillen FIA:n hieman ylireagoineen muutosten kanssa.

Täytyy kuitenkin pitää mielessä se fakta, etteivät maailman 18 (tai aiemmin 22) parasta kilpakuljettajaa aja tällä hetkellä F1-sarjassa. Monen lahjakkaan ratinvääntäjän urapolku on lopulta johtanut muualle kuin sinne, missä mansikat ovat aina tuoreita. Moottoriurheiluelämää, jopa hyvin palkattua sellaista, löytyy ykköstenkin ulkopuolelta. Se on hyvä pitää mielessä sekä kuljettajien että myös katsojien.

Mahdollisista muutokset superlisenssiin kertovat hyvin myös FIA:n asenteesta muihin kuin sen omiin sarjoihin. Jos se kokee DTM:n ja Formula Renaultin uhkana, se ei anna niille jatkossakaan mahdollisuutta esittäytyä houkuttelevana keinona edetä kohti ykkösiä.

Mitä jos Räikkönen olisi jäänyt ilman superlisenssiään syksyllä 2000? Jossittelu on totta kai turhaa, mutta edelliskauden upeiden suoritusten ansiosta hän olisi hyvin varmasti saanut näyttöpaikkansa ennemmin tai myöhemmin. En usko hetkeäkään, että hän olisi jäänyt pelkäksi menetetyksi lupaukseksi.

Juuso Taipale
Twitter @JuusoTaipale