Sky Sportsin varikkotoimittaja Ted Kravitz näkee Caterhamin ja Marussian kriisin olevan isku formula ykkösille. Mies sanoo pitävänsä mahdollisena, että ensi kaudella ei nähdä pahimmassa tapauksessa kuin yhdeksän tallia ja 18 autoa, sillä kolmansia autoja hän pitää toteutuskelvottomana ideana.

– Formula ykköset on kyllä täynnä rahaa, mutta se raha ei mene kenties niille talleille, jotka sitä tarvitsevat eniten. Ei ole hyvä, että kaksi tallia samalla viikolla joutuvat selvitystilaan, eivätkä näytä ajavan tätä kautta loppuun. On suurin onni jos edes toinen heistä jatkaa ensi kaudella, Kravitz sanoi Skyn lähetyksessä.

– Se ei ole hyväksi lajin imagolle, Bernie Ecclestone ei pidä siitä. Ennen kaikkea se ei ole hyväksi kaikille tehtailla työskentelevien ihmisten perheille. Caterhamin ja Marussian tehtailla työskentelee noin 500 ihmistä.

Kravitz kertoo, että nyt on jo varmaa, että kumpikaan talli ei osallistu kahteen seuraavaan kisaan, koska ne ovat logistisesti sidoksissa. Mutta varmaa ei ole kummankaan osalta edes osallistuminen kauden päätökseen.

– Sääntöjen mukaan heidän sallitaan itse asiassa jättävän väliin kolme kisaa kauden aikana. He siis voisivat jättää myös Abu Dhabin väliin ja heillä olisi silti voimassaoleva lisenssi osallistua ensi kauden ensimmäisen kisaan, Kravitz jatkoi.

– Caterham näyttää tulleen tiensä päähän. En usko, että kukaan voi tulla mukaan ja nähdä sitä houkuttelevana kohteena miljoonien ja miljoonien sijoitukselle uskoen saavansa sille vastinetta. He ovat viimeisenä sarjassa, joten he eivät saa mainittavaa palkintorahaa.

– Marussia sen sijaan on eri asia: he ovat yhdeksäntenä valmistajien sarjassa. Heille on siis tulossa noin 60 miljoonaa puntaa ensi vuonna – jos he selviävät. Heidän pitäisi tällöin löytää joku, jolla on todella syvät taskut ja joka haluaa sijoittaa paljon rahaa.

Jos talleista kumpikaan ei kuitenkaan selviä ensi vuoteen, monimutkaista kolmansien autojen sotkua hän pitää ”painajaisena”.

– Minusta voisimme jatkaa vain 18 autolla ensi vuonna jos meidän olisi pakko. 2016 mukaan tulisi amerikkalaistalli Haas, jota tukee Ferrari. Bernieä ei haittaisi ajo 18 auton voimin. Minusta se riittää juuri ja juuri, Kravitz arveli.