Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu on autokunnille kenties koko kauden tasavertaisin osakilpailu. Kuljettajien ja karttureiden kokemus kisasta on varsin vähäinen.

Edellisen kerran Puolassa ajettiin viisi vuotta sitten, eli kaikki eivät ole maassa edes ajaneet. Lisäksi vuoden 2009 kisasta on mukana tulevan viikonlopun rallista kokonaisuudessaan vain yksi erikoiskoe.

Latvala unohtanut mokansa

Puolan MM-rallin päätös viisi vuotta sitten oli dramaattinen, kun Jari-Matti Latvala kolaroi rallin päätöserikoiskokeella, ja Ford menetti siinä rytäkässä tuloillaan olleen kaksoisvoiton. Asia ei enää vaivaa Latvalaa.

– Olen pyyhkinyt koko rallin pois mielestäni täysin. En muista koko kisasta paljon mitään, kertoi Latvala alkuviikosta SuomiF1-sivustolle.

Latvala onkin viime kisoissa ollut todella kovassa iskussa. Argentiinassa hän voitti ensimmäistä kertaa niin, että tallikaveri Sebastien Ogier selvisi rallin maaliin ilman ongelmia. Sardiniassa Latvala voitti Ogierin useilla erikoiskokeilla, jotka ajettiin toista kertaa, eikä Ogier kärsinyt tienauraajan roolistaan yhtään.

Latvalalla on yhä myös mahdollisuus maailmanmestaruuteen. Ero Ogieriin on kuitenkin jo 33 pistettä. Puolan jälkeen ajetaan vielä kuusi MM-rallia, joten eron kiinnikuromisen on alettava tänä viikonloppuna.

– Puolan tiet muistuttavat hyvin paljon virolaisia teitä. Olen ajanut niillä Historic-ralleja ja tuntenut oloni niillä nopeilla ja jouhevilla teillä hyväksi, Latvala ennakoi.

Ogier huomannut Latvalan vaarallisuuden

Myös Ogierin ennakkokommenteissa on havaittavissa se, että Latvalan vauhti ja tasaisuus ovat kasvaneet samaa tahtia.

– Tärkeintä on se, että johdamme MM-sarjaa, ja pystyimme kasvattamaan johtoa Sardiniassa. Tiedämme, että emme voi aina voittaa, mutta tavoitteena on ottaa mahdollisimman paljon pisteitä. Tavoitteenani on pitää yllä vähintään 25 pisteen johtoa. Toisin sanoen eroa tulisi olla voittopisteiden verran, koska koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu, Ogier ennakoi.

– Sardiniassa Ogier ei tullut enää kisan aikana juttusille, kommentoi Latvala haastattelussamme Ogierin rallien aikana muuttunutta käytöstä.

Volkswagen testasi Puolassa toissa viikolla niin, että Ogier, Latvala ja Andreas Mikkelsen ajoivat kukin yhden testipäivän.

Mitä Hirvoselle käy nyt?

Mikko Hirvoselle on tällä kaudella sattunut ja tapahtunut paljon. Kaksi laturivikaa, raju ulosajo Argentiinassa, palkintopallisija Portugalissa, ja viime kisassa Sardiniassa Hirvosen ja kartturi Jarmo Lehtisen ralli päättyi autokunnan Ford Fiesta WRC:n sytyttyä yhä selittämättömästä syystä tuleen.

Hirvonen on kuitenkin todistanut tälläkin kaudella, että nopeutta löytyy yhä, eikä M-Sportin ajokkikaan ole missään nimessä huono. Lisäksi Hirvonen puolustaa Puolan MM-rallin voittoa viiden vuoden takaa.

– Olen aina pärjännyt hyvin uusissa ralleissa. Odotamme, että olemme mukana kärkitaistelussa. Kirjoitamme Jarmon kanssa nuotteja uusiksi kaikilla erikoiskokeilla, mutta se ei haittaa, koska luotan kykyymme tehdä niin, Hirvonen ennakoi.

Hyundain Juho Hänninen on mukana täysin uudella autolla, sillä entinen romuttui Sardinian kovavauhtisessa ulosajossa pahoin.

Puolan MM-ralli alkaa kolmella erikoiskokeella torstaina ja päättyy sunnuntaina.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen